Stel jij uit tot het laatste moment?

Als je het stappenplan van APRE gevolgd hebt, heb je waarschijnlijk nu een analyse, doelstelling en misschien zelfs al planning gemaakt. Heel leuk allemaal, maar er zal ook enige realisatie nodig zijn om je doelstelling te kunnen behalen. Je zult aan de slag moeten! Die realisatie gaat niet iedereen even gemakkelijk af..

Wat ik vaak heb gezien is dat het plan aan de kant wordt gelegd (de deadline is immers toch ver weg) en de focus wordt gelegd op andere kerntaken of opdrachten. Totdat je dichtbij de deadline komt en beseft dat je eigenlijk helemaal geen bewijsmateriaal (voortgang) hebt gemaakt. Misschien herken je dit ook wel bij andere kerntaken.

Om ervoor te zorgen dat we voldoende materiaal hebben voor het verslag, moeten we constant dingen doen waar we misschien op dat moment helemaal geen zin in hebben.

Dat kan best lastig zijn: iets moeten doen waar we helemaal geen zin in hebben. Ik zou dan zeggen: ”nou, dan begin je toch gewoon? Is het ook zo klaar..!” Maar afgelopen schooljaar ben ik tot de realisatie gekomen dat dat niet voor iedereen zo werkt. Ik ben gaan zoeken naar dingen (boeken, sites, literatuur, onderzoeken, nog meer boeken, ervaringen van mensen, enzovoorts) die mijn klasgenoten konden helpen om wél op tijd te gaan beginnen met hun opdrachten. Hierbij kwam één boek naar voren die een zeer goede indruk heeft gemaakt op een klasgenoot van mij en ik dus aan jullie wil aanbevelen.

Eat That Frog – Brian Tracy

Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain). ‘Eat that frog’ laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.

In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen.

eat that frog